Traficul de ființe umane este una dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului, afectând integritatea fizică și psihică a acestuia. În conformitate cu Protocolul privind prevenirea, reprimarea si pedepsirea traficului de persoane, in special al femeilor si copiilor, adițional la Convenția Națiunilor Unite împotriva criminalității transfrontaliere organizate, traficul de persoane este definit ca „recrutarea, transportarea, transferul, adăpostirea sau primirea de persoane, prin amenințare sau folosirea forței sau a altor forme de constrângere, prin răpire, fraudă, înșelăciune, abuz de putere sau de o poziție de vulnerabilitate sau prin oferirea și primirea de plăți sau beneficii pentru a obține consimțământul unei persoane care deține controlul asupra altei persoane, în scopul exploatării.”
Victimă a traficului de ființe umane poate deveni oricine, indiferent de vârstă, sex, naționalitate, limbă vorbită și origine socială.
Victimele traficului de ființe umane au nevoie atât de suport psihologic, cât și de asistență juridică. Victimele și rudele acestora se pot adresa la Linia Fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic 0800 77777.
Cetățenii Republicii Moldova pot călători fără vize în țările europene membre ale spațiului Schengen în baza acordului de liberalizare a regimului de vize care a intrat în vigoare la 28 aprilie 2014 şi permite călătoria fără vize în ţările membre ale spațiului Schengen pentru o perioadă de 90 de zile în decursul a 180 de zile cetăţenilor Republicii Moldova, deținători ai pașapoartelor biometrice. Dar deținătorii de pașapoarte biometrice nu au dreptul la muncă, studii, reîntregirea familie sau alte scopuri care presupun șederea pe termen lung. În acest sens este necesar a solicita în continuare vize naționale ale statelor UE, în baza cărora ulterior vor fi solicitate permise de ședere.
Cetățenii Republicii Moldova pot călători fără viză în baza pașaportului biometric în țările membre ale spațiului Schengen, și anume:
Belgia, Italia, Danemarca, Franţa, Portugalia, Suedia, Germania, Spania, Finlanda, Luxemburg, Grecia, Islanda, Olanda, Austria, Norvegia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Elvetia, Liechtenstein, Bulgaria, Cipru, România, Croația.
!!! Regimul fără vize NU se referă la Marea Britanie și Irlanda.
Cetățenii Republicii Moldova, doritori de a călători în Irlanda sau Marea Britanie sunt obligați să obțină viza de intrare în aceste două state membre ale UE.
Cetățenii Republicii Moldova pot călători fără viză și în țările cu care Republica Moldova are semnate acorduri de liberalizare a regimului de vize. Iată lista statelor în care cetățenii Republicii Moldova pot călători fără vize:
Georgia, Serbia, Azerbaidjan, Armenia, Turcia, Macedonia, Albania, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, Ucraina, Belarus, Rusia, Kazahstan, Kârgâstan, Tadjikistan, Uzbekistan, Israel, Malaezia, Indonezia, Monaco, Vatican, San Marino, Seychelles, Statele Federale ale Microneziei, Insulele Marshall, Insula Nauru, Insula Fiji, Insula Samoa, Insula Niue, Tunisia, Namibia, Insulele Bahamas, Republica Haiti, Insulele Antagua și Barbuda, Insula Dominica, Insula Barbados, Insula Grenada, Insula Saint Vincent și Grenadine, Panama, Guiana Franceză, Ecuador, Peru, Chile.
Deținerea doar a pașaportului biometric NU oferă dreptul la muncă. Pentru a lucra legal cu pașaport biometric este nevoie de viză de muncă, în baza căreia ulterior se solicită permisul de ședere.
Viza este un document, eliberat de un stat unei persoane, pentru a-i permite accesul pe teritoriul său și șederea pentru o anumită perioadă de timp, în diferite scopuri. Viza de muncă se eliberează persoanelor care doresc să lucreze în altă țară. Lucrul într-un stat străin fără viză de muncă contravine legislației muncii și este pedepsită.
Viza de muncă se obține la Ambasada statului în care intenționați să plecați care deservește cetățenii Republicii Moldova după ce preventiv s-a depus dosarul pentru viză. Lista actelor de care aveți nevoie pentru a depune dosarul la viză o găsiți pe site-ul oficial al Ambasadei statului în care doriți să plecați.
Dacă intenționați să plecați la muncă peste hotare și copilul rămâne cu soțul/ soția este nevoie să obțineți de la autoritatea publică locală conform vizei de reședință, certificatul în grija cui rămâne copilul minor. În cazul în care copilul rămâne cu o rudă sau persoană apropiată este nevoie să stabiliți tutela asupra copilului pe numele acestei persoane la Direcția pentru Protecția Drepturilor Copilului.
Orice cetățean al Republicii Moldova care se află peste hotare în cazul în care au nevoie de ajutor trebuie să se adreseze la Ambasada Republicii Moldova din țara respectivă. De aceea, înainte de a pleca peste hotare notați numărul de telefon și adresa Ambasadei Republicii Moldova pentru ca ulterior, în caz de necesitate, să puteți apela după ajutor. În situațiile excepționale este nevoie de apelat la serviciul de urgență. Numărul Serviciului de Urgență din țara de destinație, de asemenea, îl aflați înainte de plecare.
La Strada © 2022 | All Rights Reserved
(apel gratuit în RM)
(pentru apeluri de peste hotare)