Fie că este vorba de vacanțe de vară, de iarnă sau de un city break la rude în weekend, călătoriile în străinătate au devenit ceva obișnuit pentru copiii de toate vârstele. Această călătorie, însă, nu are loc întotdeauna cu ambii părinți, care sunt reprezentanții legali ai copilului, sau cu un alt tutore legal al minorului. De aceea, pentru a evita apariția unei situații neplăcute la trecerea frontierei, este necesară informarea din timp asupra condițiilor de călătorie, precum și verificarea prealabilă a documentelor necesare.
Condițiile de călătorie în străinătate ale cetățenilor moldoveni minori (cu vârsta sub 18 ani) sunt reglementate de “Legea nr. 269 din 09.11.1994 cu privire la ieșirea și intrarea în Republica Moldova”.
Această lege încă de la primul ei alineat: “(1) Cetăţenii Republicii Moldova au dreptul de a ieşişi intra în Republica Moldova în baza paşaportului…”[1], ne dă de înțeles că fiecare cetățean (adult sau copil) trebuie să dețină un pașaport propriu pentru a putea părăsi țara, acest lucru fiind valabil și pentru copii, deoarece din 2011 fotografiile și datele minorilor nu mai sunt incluse în pașaportul părinților. Respectiv este necesară perfectarea pașaportului copilului chiar de la naștere.
În conformitate cu prevederile acestei legi, minorii, cetățeni ai Republicii Moldova, pot traversa frontiera de stat însoțiți de unul dintre reprezentanții lor legali, precum părinții sau de către o persoană, care a împlinit vârsta de 18 ani, ca însoțitor desemnat prin declarație de către reprezentantul legal, semnătura căruia se legalizează notarial sau de alte persoane abilitate de lege cu această funcție.
În cazul în care minorul părăsește țara cu scopul stabilirii domiciliului permanent în străinătate, „…este necesar consimţămîntul, exprimat prin declaraţie, al ambilor părinţi ale căror semnături se legalizează de notar sau de alte persoane abilitate prin lege cu astfel de funcție, iar în cazul altor reprezentanţi legali – consimţămîntul acestora, exprimat prin decizia autorităţii tutelare teritoriale.”[2]
În ceea ce privește alți reprezentanți legali, cum ar fi: tutorele sau curatorul, la traversarea frontierei de stat, aceștia vor prezenta decizii de instituire a tutelei sau curatelei fără a mai fi necesară prezentarea declarației autentificată notarial.
Există totuși și câteva excepții de la regulile generale, astfel minorii, cetățeni ai R. Moldova, pot călători neînsoțiți peste hotarele țării doar dacă aceștia sunt elevi sau studenți, au împlinit vârsta de 14 ani și sunt înmatriculați la instituțiile de învățământ din alte țări. Prin urmare, la ieșirea din R. Moldova, aceștia vor trebui să prezinte actul de înmatriculare la instituția de învățământ respectivă și declarația eliberată de unul dintre părinți, autentificată notarial, care include consimțământul acestuia pentru ieșirea minorului din R. Moldova cu indicarea țării de destinație, scopului călătoriei și perioadei de aflare a minorului în țara de destinație. Declarația este valabilă doar pe o perioadă de un an de studii.
Totodată, ținem să menționăm că minorul care este căsătorit, poate traversa frontiera de stat fără însoţitor şi fără declaraţie de la reprezentantul legal. În asemenea cazuri, este recomandabilă deținerea certificatului de căsătorie pentru a facilita procedurile la frontieră.
Totuși din cauza faptului că regulile de ieșire și intrare în Republica Moldova se pot schimba în timp, pentru a evita situațiile neplăcute la frontieră, vă recomandăm să verificați, din timp, documentele necesare și să consultați secțiunea „Condiții de Călătorie” de pe site-ul oficial al Poliției de Frontieră: www.border.gov.md/conditii-de-calatorie sau să apelați la Linia Verde a acestora: (373-22) 259-717.
Luând în considerare faptul că numărul cetățenilor moldoveni, care au cetățenia română a crescut semnificativ în ultimii 20 de ani, este important de menționat că minorii care călătoresc folosind documente de călătorie cu cetățenie străină – în cazul dat documente eliberate de autoritățile competente din România, trebuie să se conformeze legilor acesteia privind condiții de ieșire din țară pentru cei minori.
În linii generale, la fel ca și în Republica Moldova, aceasta presupune că, doar atunci când minorul călătorește în străinătate, însoțit de ambii părinți, nu mai este necesară prezentarea unor documente suplimentare. În restul cazurilor însă, preponderent va fi nevoie de careva documente adiționale, de exemplu: părintele însoțitor prezintă o declarația a celuilalt părinte din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, sau reprezentantul legal ce prezintă hotărârea judecătorească rămasă definitivă și irevocabilă, din care să reiasă că persoana/persoanele însoțitoare exercită drepturile și obligațiile părintești asupra acestuia.
În cazul în care intenționați să călătoriți în străinătate cu documente eliberate de autoritățile competente din România, vă recomandăm să studiați atent site-ul oficial al Poliției de Frontiere Române: www.politiadefrontiera.ro/ro/main/pg-conditii-de-iesire-din-tara-pentru-cetatenii-romani-minori-59.html.
Prin urmare, călătoria în străinătate cu un minor necesită o planificare foarte atentă și o înțelegere cât mai clară a regulilor aplicabile. Doar asigurându-vă că aveți toate documentele necesare și că respectați legislația în vigoare, o să faceți din călătoria dumneavoastră o experiență plăcută, fără stres, atât pentru dumneavoastră, cât și pentru copil.
Dacă aveți întrebări, contactați-ne la:
Tel.: 0 800 77777 – pentru apeluri naționale (gratuit, din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă)
+ 373 22 23 33 09 – pentru apeluri de peste hotare
Facebook: @LiniaFierbinte080077777
E-mail: hotline@lastrada.md
Skype: Consultant080077777
Program: zilnic, între 8.00 și 20.00.
Surse:
https://www.border.gov.md/conditii-de-calatorie
https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/63704
https://www.legis.md/cautare/getResults?doc_id=131615&lang=ro#
[1] www.legis.md/cautare/getResults?doc_id=131615&lang=ro#
[2] Legea nr. 269 din 09-11-1994 cu privire la ieşireaşi intrarea în Republica MoldovaArt. 1, (4); www.legis.md/cautare/getResults?doc_id=131615&lang=ro#