În contextul instituirii situației de urgență în țara noastră (din 17 martie), Guvernul Republicii Moldova coordonează curse charter excepționale pentru cetățenii moldoveni care doresc să revină în țară. Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Oleg Țulea, a anunțat pe 1 aprilie care sunt condițiile și mecanismul de repatriere a conaționalilor noștri.
UNDE ȘI CUM SE DEPUN CERERILE DE REPATRIERE
Cetățenii RM care doresc să fie repatriați prin cursele charter trebuie să completeze acest formular. La fel, pot să contacteze ambasadele și consulatele Republicii Moldova în țara în care se află sau să apeleze la Centrul de apel MAEIE la nr. de telefon +373 22 788722.
În cazul în care vor fi prea multe solicitări, prioritate va fi acordată studenților, minorilor și mamelor acestora, persoanelor aflate la tratament medical, persoanelor care nu mai au resurse finaciare pentru a se putea întreține în țările de reședință actuală.
CUM SE APROBĂ LISTELE PERSOANELOR CARE URMEAZĂ SĂ FIE REPATRIATE
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene este instituția responsabilă de elaborarea listelor cetățenilor moldoveni care urmează să beneficieze de cursele avia de repatriere planificate pentru următoarele săptămâni.
În dependență de numărul cererilor depuse de concetățenii noștri, va fi elaborat un grafic special al zborurilor. După ce sunt elaborate de MAEIE, listele urmează să fie aprobate de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova.
Procedura detaliată de organizare a curselor avia speciale poate fi consultată aici.
UNDE GĂSIM INFORMAȚIA VERIDICĂ DESPRE CURSELE DE REPATRIERE
Astăzi ministrul Oleg Țulea a recomandat insistent ca toată informația despre aceste curse de să fie colectată exclusiv de pe paginile oficiale ale Guvernului RM, MAEIE, Misiunilor Diplomatice și Oficiilor Consulare ale Republicii Moldova. O listă desfășurată a acestor instituții și datele de contact le găsiți aici.
Tot pe platformele Misiunilor Diplomatice și Oficiilor Consulare ale Republicii Moldova veți putea găsi informații actualizate la zi privind alertele de călătorie referitoare la condițiile de intrare și tranzit din statele de acreditare.
Evitați informațiile despre aceste zboruri distribuite de alte surse, pentru a vă asigura securitatea, sănătatea și resursele financiare și pentru a nu cădea pradă înșelăciuninilor.
În următoarele zile, pe platformele Misiunilor Diplomatice și Oficiilor Consulare ale Republicii Moldova va fi anunțat graficul zborurilor (alerte de călătorie). Pentru următoarele 2 săptămâni, MAEIE planifică zboruri charter din Londra, Dublin, Madrid, Franckfurt, Bruxelles, Varșovia, Lisabona, Milano, Paris, Moscova, Roma, Amsterdam, Praga spre Chișinău.
POLIȚA DE ASIGURARE MEDICALĂ – OBLIGATORIE
Prin Dispoziția nr. 10 din 31 martie 2020 emisă de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, începând cu data de 1 aprilie 2020, în perioada stării de urgență, cetățenii Republicii Moldova și străinii cu permis de ședere pe teritoriul Republicii Moldova care intenționează să traverseze frontiera de stat pe sensul de intrare în țară și nu dețin statut de persoană asigurată în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală vor achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă.
Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) menționează că prima de asigurare obligatorie de asistență medicală a rămas la nivelul anilor 2014–2019, în cuantum de 4056 de lei. Polița medicală poate fi procurată online, pe siteul CNAM, pe acest link.
Nu ezitați să contactați consilierii Liniei Fierbinți pentru migrație sigură și anti-trafic dacă aveți întrebări cu privire la situația cetățenilor moldoveni aflați în străinătate:
Telefon:
0 800 77777 – apeluri naționale (gratuit, din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă)
+ 373 22 23 33 09 – apeluri de peste hotare
Facebook: @LiniaFierbinte080077777
E-mail: hotline@lastrada.md
Skype: Consultant080077777
Program: zilnic, între 8.00 și 20.00.
Toate apelurile sunt anonime și confidențiale.
Foto generică de Andrey Larin on Unsplash