Fenomenul migraţiei este un fenomen global şi nu este specific doar pentru Republica Moldova. Din toate timpurile omul şi-a schimbat locul de trai în funcție de propriile necesităţi. Pentru Republica Moldova este mai mult specifică emigrarea propriilor cetăţeni de cât imigrarea cetăţenilor străini. Unele persoane îşi schimbă temporar domiciliul, adică pleacă la muncă sau studii pentru o perioadă determinată, după care revin în Republica Moldova. Alte persoane, individual sau chiar familii întregi, îşi schimbă domiciliul definitiv.
Se poate întâmpla, în ambele cazuri, ca persoanele să aibă o atitudine neserioasă sau chiar neglijentă faţă de propria plecare, crezând că lucrurile se vor aranja de la sine. În acest caz ele se supun unor riscuri mai puţin evidente. Ce să faceţi pentru a vă proteja? În primul rând, trebuie să conştientizaţi că procesul de schimbare a domiciliului, fie el temporar sau permanent, începe cu mult înainte de plecare.
Dacă intenţionaţi să plecaţi temporar într-o altă ţară, de exemplu la muncă sau studii, în primul rând asiguraţi-vă că știți care sunt actele de care aveţi nevoie. De exemplu, dacă aveţi sau nu nevoie de viză de muncă/studii. De asemenea, verificaţi şi valabilitatea paşaportului deţinut. Dacă neglijaţi aceste recomandări, riscaţi să vă aflaţi ilegal pe teritoriul țării de destinație.
Este necesar să cunoaşteţi limba vorbită în țara de destinație. Chiar dacă veţi munci alături de conaționali sau studiile le veţi face într-o limbă de circulaţie internaţională (de exemplu, în limba engleză sau franceză), este important să cunoaşteţi cel puţin la nivel elementar limba de stat a ţării în care intenţionaţi să plecaţi. Aici vă vin în ajutor ghidurile de conversaţii.
Deţinerea unei asigurări medicale este, de asemenea, foarte importantă. Astfel, sunteţi protejat în cazul în care intervin probleme de ordin medical. Pentru o mai mare siguranţă, dvs. puteţi trece un control medical general înainte de plecare.
Asiguraţi-vă că știți unde veţi fi cazat, ce salariu/bursă (dacă se prevede) veţi avea, care va fi orarul de activitate etc. Aceste detalii vor face ca plecare să devină mai sigură. Ignorându-le ați putea fi în pericol.
Nu uitaţi să vă asiguraţi că știţi tradiţiile şi legile țării de destinație. Cetăţenii Republicii Moldova aflaţi pe teritoriul altui stat sunt supuşi legislaţiei statului în care se află. De asemenea, este important să vă informaţi despre preţurile din statul în care intenționați să plecați. Adică salariul pe care îl veţi primi nu trebuie raportat la preţurile din Republica Moldova, ci la preţurile din statul de destinaţie la alimente, cazare etc.
Dacă intenţionaţi să vă schimbaţi domiciliul permanent, în primul rând asiguraţi-vă că programul de emigrare ales de dvs. corespunde cu necesităţile şi posibilităţile pe care le aveţi. Fiecare program de emigrare, chiar în aceeaşi ţară, este specific şi dvs. trebuie să cunoaşteţi toate punctele programului ales.
Preventiv, pregătiţi copiile autorizate ale actelor pe care le deţineţi (diploma de studii, formări, caracteristici, recenzii etc.). Acest lucru este important din motiv că prezenţa lor vă poate ajuta să găsiţi un loc de muncă conform studiilor sau să vă uşureze creşterea profesională.
Informaţi-vă despre zona în care veţi locui. În cazul în care plecaţi cu copii, aflați informaţii despre grădiniţele și şcolile din apropiere. Aici vă poate veni în ajutor diaspora cetățenilor din Republica Moldova din statul de destinaţie. Nu ezitaţi să aflaţi cât mai multă informaţie despre aceasta, deoarece unul din rolurile diasporei este de a vă uşura adaptarea la noile condiţii.
Sperăm ca decizia luată de dumneavoastră de a pleca peste hotare să fie una calculată şi plecarea să fie sigură.
Mai multe detalii le puteţi afla citind articolele anterioare sau apelând Linia Fierbinte pentru migrație sigură și anti – trafic 0 800 77777.