Close

„Noua față” a traficului de ființe umane

Etichete aplicate

Traficul de ființe umane este o crimă împotriva sănătății fizice și mintale, împotriva vieții unei persoane. Mulți asociază acest fenomen sfârșitului anilor ’90 – începutului anilor ’00, deoarece din ce în ce mai rar se aud istorii de groază despre experiența victimelor traficului de ființe umane. Dar acest fapt nu se datorează scăderii numărului de cazuri de trafic, ci schimbării metodelor de constrângere a victimelor și formelor de exploatare. Traficanții operează cu tehnici mult mai perfide… Pe lângă exploatarea sexuală, fenomenul traficului de ființe umane cuprinde și exploatarea prin muncă, cerșitul, etc., care sunt la fel de grave.

Tot mai des victimele sunt exploatate în condiții ce le par confortabile De exemplu, atunci când recrutorii ademenesc victimele, nu mai folosesc amenințările, ci se bazează pe promisiuni și istorii de succes. Un alt exemplu ar putea fi și faptul că traficanții aplică tot mai rar forța fizică asupra victimei, înlocuind-o cu manipularea psihologică, toată responsabilitatea pentru situația în care se află fiind atribuită victimei.

Dacă cu câțiva ani în urmă victimele erau ținute în condiții inumane, acum, de cele mai dese ori, acestea locuiesc în spații bine amenajate, în condiții decente. Victimele nu mai dorm jos, la podea, ci într-un pat cu așternuturi curate.

Anterior, victima nu primea bani sau alte beneficii. Acum se practică remunerarea „simbolică”. Persoanei i se oferă regulat sume mici de bani și victimele se mulțumesc cu această sumă. Pot trimite acasă măcar ceva bani și speră că luna viitoare vor primi plata integrală și banii din lunile precedente. În consecință se reduce perioada de exploatare. După mai multe luni, când sunt remunerate „simbolic”, persoanele încep să se revolte, iar „angajatorii” le spun atunci, foarte calm, că nu mai au nevoie de serviciile lor și că „angajații” trebuie să plece.

Prin manipularea psihologică, victimele devin dependente de traficanți. Apare convingerea că „putea să fie și mai rău”, iar persoanele exploatate ajung chiar să le mulțumească recrutorilor și traficanților pentru „șansa” oferită. Astfel, libera circulație nu mai este limitată, iar sechestrarea actelor se întâmplă tot mai rar. Victima se întoarce benevol la locul exploatării.

Noile tehnici de exploatare sunt atât de bine camuflate, încât persoana traficată nu se mai identifică drept victimă. Iar pedepsirea recrutorilor și traficanților devine dificilă din simplul motiv că victima nu se adresează organelor de drept.

Mereu vor exista persoane care să profite de vulnerabilitatea și naivitatea altor oameni. De aceea, fiecare dintre noi trebuie să se protejeze pe sine și persoanele apropiate, să se informeze despre fenomenul traficului de ființe umane și despre ce măsuri trebuie să întreprindă, ca să nu devină victima traficanților.

Mai multe informații despre prevenirea traficului de persoane puteți afla la
Linia Fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic 0800 77777 (apel gratuit, de pe teritoriul R.M.) și +373 22 233 309 (pentru apeluri de peste hotare).


Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on odnoklassniki
OK

Sună la linia fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic

(apel gratuit în RM)​

(pentru apeluri de peste hotare)​