Trăim în secolul 21 și am auzit atâtea despre traficul de fiinţe umane, am vizionat filme și pubicitate socială la acest subiect. Unii dintre noi s-au confruntat cu fenomenul acesta în realitate. Totuşi, când auzim istoria unei victime, fie că este vorba de exploatare sexuală sau exploatare prin muncă, se mai întâmplă să o condamnăm. Ce-ar fi dacă ne-am opri pentru o clipă şi ne-am întreba: dar oare cum a ajuns să cadă pradă traficanţilor?
Lipsa de informaţie ne face adesea să înlocuim realitatea crudă cu povești în care vrem să credem. Când te naști într-o familie în care domină violenţa şi nepăsarea, dorinţa de a pleca undeva departe, acolo, unde imaginile şi cuvintele pictează o viaţă în roz, e prea mare.
Apoi te întrebi: ,,Păi, dacă nu-i plăteşte salariul şi nu îi dă nici de mâncare, de ce mai lucrează acolo şi nu fuge?’’ sau ,,De ce nu se adresează la poliţie?’’ În majoritatea cazurilor, victimelor li se iau actele de identitate, care i-ar permite să se întoarcă acasă. Se întâmplă să fie ţinută închisă, fără să ştie unde se află. Poliţia, în multe cazuri, este mituită de traficanţi. Iar frica, după cum știm, întunecă mintea omului şi îl face uşor de controlat.
Oamenii tind să domine şi să exploateze resursele din jurul lor. La început pescuiam, vânam şi mâncam ceea ce ne oferea natura. Dar, spre deosebire de celelalte fiinţe vii, omul are frică de durere şi de pierdere. Anume atunci când a început să ne fie frică de durere şi încarcerare, am devenit controlabili şi mai valoroşi decât oricare altă resursă. Cea mai mare resursă pentru om, nu sunt resursele naturale, ci un alt OM. Traficul de fiinţe umane este pe locul doi în lume, după traficul de droguri şi armament.
Poţi speria un animal, dar nu-l poţi înfricoşa, ameninţându-l cu o viitoare încarcerare, pentru că animalele, spre deosebire de oameni, nu au simţul zilei de mâine. Nu poţi ameninţa o vacă cu tortura sau o găină cu moartea ca să le faci să producă mai mult lapte sau ouă. Nu poţi arunca un cuţit într-un copac, poruncindu-i să facă mai multe fructe. Dar poţi ameninţa un om ca să îl faci sclavul tău. Aşa cum obişnuiau să facă proprietarii de sclavi în trecut. Aşa cum fac traficanţii de oameni în prezent.
Când privim un film, desprindem cu uşurinţă care dintre personaje este ,,bun” şi care este ,,rău”. Asta, pentru că regizorul filmului se străduieşte să ne facă alegerea mai uşoară, oferindu-ne indicii. Însă realitatea ne pune la încercări mai dificile.
Într-un articol anterior scriam ce trebuie să faceți dacă o persoană apropiată, plecată la muncă peste hotare a dispărut sau nu mai puteți lua legătura cu ea. Dacă presupuneți că cineva dintre apropiații dumneavoastră este victima traficului de ființe umane, sunați la Linia Fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic 0800 77777 (apel gratuit, pe teritoriul RM) sau +373 22 23 33 09 (pentru apeluri de peste hotare).