Eşti o persoană tânără, dinamică, ambiţioasă, cunoşti cel puţin o limbă de circulaţie internaţională şi, probabil, te-ai gândit măcar o dată să vizitezi lumea prin programul Au Pair. Dacă ai o astfel de intenţie, înainte de a lua o decizie finală, informează-te, cunoaşterea conferă putere.
Ce este sistemul Au Pair?
Au-pair este un termen francez care înseamnă egal cu şi descrie o persoană tânără care locuieşte în familia gazdă din ţara de destinaţie în condiţii similare tuturor membrilor familiei respective. Mai exact, cel care munceşte în cadrul programului Au Pair este considerat membru de familie, cu drepturi şi îndatoriri egale cu ale celorlalţi membri de familie. Acestuia i se oferă cazare într-o cameră separată, masă, asigurare medicală, posibilitatea de a frecventa cursuri de limbă şi de a călători, iar participantul la sistemul Au Pair ajută familia la îngrijirea copiilor, îi poate însoţi la grădiniţă, la plimbare sau la alte activităţi. Cu alte cuvinte, Programul Au Pair este un acord reciproc avantajos între familia care are nevoie de ajutor în îngrijirea copiilor şi tinerii care vor să-şi schimbe viaţa, să locuiască în altă ţară, să vorbească liber o limbă străină, să-şi facă noi prieteni şi să descopere noi orizonturi şi perspective.
Care ar fi avantajele şi dezavantajele plecării prin programul Au Pair?
Avantaje:
Fiind un program internaţional de schimburi interculturale, principalele avantaje pentru care tinerii accesează programul Au Pair sunt: posibilitatea de a cunoaşte o ţară nouă, cu o altă cultură şi tradiţii, oportunitatea de îmbunătăţire a nivelului de cunoaştere a unei limbi străine şi costurile relativ mici.
Dezavantaje:
Printre dezavantaje se pot număra anumite neînţelegeri cu familia gazdă, însă totul depinde şi de cât de adaptabil (ă) şi deschis (ă) eşti. De aceea, e de preferat să stabileşti regulile „colaborării” chiar de la început.
Ce trebuie să cunoşti înainte de a pleca peste hotare prin programul Au Pair?
Deşi sună captivant, necunoaşterea multor detalii despre programul Au Pair te poate face vulnerabil (ă) în faţa riscurilor asociate traficului de fiinţe umane. De-aceea, înainte de a accepta o astfel de ofertă, pentru a evita situaţii de incertitudine, documentează-te despre cerinţele programului respectiv.
- Citeşte site-urile oficiale, cum ar fi The International Au Pair Association (asociaţia care se ocupă la nivel global de Au Pair şi alte programe internaţionale de schimburi culturale).
- Verifică dacă ţara în care ai ales să pleci face parte din sistemul Au Pair.
- Încearcă să iei legătura cu alţi participanţi la programul Au Pair care au fost ori sunt în această ţară, intră pe forumuri de profil, dar nu uita că, deşi sugestiile şi sfaturile altora sunt binevenite, fiecare experienţa e unică.
- Asigură-te că pleci cu o viză Au Pair. Viza Au Pair se obţine la ambasadă în baza contractului semnat cu familia în care vei locui.
- Află la Ambasada ţării respective dacă cetăţenii Republicii Moldova pot participa la programul Au Pair şi care sunt actele necesare. Chiar dacă ţara face parte din sistemul respectiv, nu întotdeauna cetăţenii Republicii Moldova sunt acceptaţi pentru participare.
Te poți înregistra la programul Au Pair în ţara care te interesează fie luând legătura directă cufamiliile primitoare din ţara respectivă, fie prin agenţiile de mediere care sunt reprezentanţi oficiali ai programului Au Pair în ţara de destinaţie şi care pot fi verificate pe site-ul oficial al The International Au Pair Association. În cazul în care agenţia ce propune oferta nu se regăseşte pe acest site, înseamnă ca nu este reprezentantă oficială Au Pair în ţara respectivă. Din 2009 reprezentant oficial al programului Au Pair în Moldova este Centrul de programe internaţionale „Rejans-Prim”.
Programul Au Pair este o experienţă de viaţă, un schimb cultural, un pas important pentru mulţi tineri absolvenţi de liceu sau facultate, care vor sa petreacă peste hotare câteva luni sau un an. Cu puţin noroc, timpul petrecut în cadrul programului Au Pair poate să fie o experienţă revelatoare, o poveste de viaţă despre care, peste ani, să povesteşti şi nepoţilor. Dacă înainte de plecare te-ai documentat şi informat despre toate riscurile posibile şi te-ai asigurat împotriva lor, înseamnă că ești pregătit să iei decizii corecte.
Dacă ai dubii referitor la plecarea peste hotare prin programul Au Pair, sună la Linia Fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic 0 800 77777, iar noi îţi vom garanta confidenţialitate, anonimat şi vom încerca
să-ţi oferim maximum de informaţii de care ai nevoie pentru a fi în siguranţă peste hotare.