Migrația persoanelor nu mai este un fenomen care să ne mire sau care să fie inclus în categoria „excepții”. Doar că, odată ce fenomenul ia amploare, apar tot mai multe păreri eronate despre aceasta. În rândurile de mai jos vom încerca să distrugem unele dintre ele.
Mitul 1: Migrația este specifică doar pentru țările sărace.
În realitate, fenomenul migrației este mult mai amplu. Persoanele își schimbă locul de trai temporar sau permanent din diverse motive. Cineva este în căutarea unui loc de muncă bine plătit, altcineva dorește să-și deschidă o afacere într-o țară, în care forța de muncă este mai ieftină, o a treia persoană dorește să meargă la studii. Migrația este un fenomen global care funcționează în ambele direcții.
Mitul 2: Migranții sunt oameni săraci.
Acest mit este strâns legat de primul. Însă oamenii nu pleacă peste hotare doar pentru a câștiga mai mult. Ei pleacă sperând că vor avea „o viață mai bună”. Aici se include și calitatea serviciilor sociale și medicale, prestigiul anumitor instituții de învățământ sau posibilitatea de afirmare. Toți acești factori influențează decizia de a pleca peste hotare chiar și a persoanelor „înstărite”.
Mitul 3: Numărul persoanelor care pleacă peste hotare este în continuă creștere.
Această afirmație este adevărată doar parțial. Într-adevăr, dacă am compara numărul persoanelor care au plecat peste hotare în anul 2005, de exemplu, cu cel din 2017, am observa o creștere. Dar să nu uităm că, la nivel global, numărul populației, în general, a crescut. Astfel, dacă vom analiza raportul dintre numărul total al populației și numărul persoanelor care pleacă peste hotare, vom vedea că acesta este același pentru perioade analogice.
Mitul 4: Majoritatea migranților sunt ilegali.
De fapt, majoritatea persoanelor traversează frontiera de stat legal, respectând condițiile de intrare în alt stat. Însă ajungând pe teritoriul acestuia încalcă regimul de ședere sau prevederile legale. De exemplu, adesea, cetățenii Republicii Moldova lucrează în spațiul țărilor UE doar în baza pașaportului biometric. Sau cetățenii unui stat european, emigrează și lucrează într-un alt stat european fără a avea un contract de muncă, încălcând regimul de ședere al statului-gazdă.
Mitul 5: Migrația poate fi oprită printr-un control mai riguros la frontieră.
Este important să conștientizăm că migrația nu poate fi oprită, este un fenomen global specific pentru toate statele. Înăsprirea condițiilor de părăsire a țării va duce doar la creșterea migrației ilegale, astfel persoanele vor fi supuse unor riscuri mai mari. Despre dificultățile cu care se confruntă emigranții cunoaștem mai multe astăzi tocmai pentru că părăsirea teritoriului țării nu mai este atât de dificilă ca acum câțiva ani. Înăsprirea acestor condiții ar duce la ”tăinuirea” dificultăților pe care le întâmpină în țara străină, pentru că, inițial, la plecare, au încălcat prevederile legale privind părăsirea țării.
Mitul 6: Migranții au condiții mai bune de trai.
Istoriile de succes ale persoanelor care au decis să plece peste hotare, în unele cazuri, pot crea falsa convingere că cei care muncesc în alte țări „o duc mai bine”. Dar puțini conștientizează că ei trăiesc, de cele mai dese ori, în condiții de minim confort (de exemplu, 5-6 persoane locuiesc într-o singură odaie). De asemenea, ei pot fi marginalizați de băștinașii care îi tratează ca pe forță de muncă ieftină. În astfel de circumstanțe, persoanele singure ajung să se considere „de sortul doi”. Unde mai pui că, la toate astea, vin dorul de casă și de cei dragi, conștientizarea faptului că nu sunt alături de părinți, ca să-i ajute, sau alături de copii, ca să-i vadă cum cresc…
Am reluat aici câteva mituri despre migrație, ca să faceți un scurt popas înainte de a lua o decizie și să vă informați înainte de a spune „Da!”. Căci gura lumii n-a fost niciodată adevăr în ultimă instanță.
Informații despre migrația sigură puteți afla apelând la Linia Fierbinte pentru migrația sigură și anti-trafic a Centrului Internațional „La Strada” 0800 77777 (gratuit de pe teritoriul R.M.) și +373 22 233 309 (pentru apeluri de peste hotare).